
A Citizen’s Guide to 

North Dakota’s 
Open Records 

and 
Open Meetings 

Laws 

As a citizen and taxpayer, you are 
entitled to know how state and local 
government functions are performed 
and how public funds are spent.   

Like other states, North Dakota has 
"sunshine laws" which provide that all 
government records and meetings must 
be open to the public unless a specific 
statute requires or authorizes a meeting 
or record to be closed. 

The open records and meetings laws 
make an incredible amount of informa-
tion available at your request. A key to 
exercising your rights under these laws 
is knowing what to expect when you re-
quest government records or want to at-
tend a meeting of a governmental body. 
My office has prepared this brochure to 
help you understand and exercise those 
rights.  

Wayne Stenehjem 
Attorney General 

Office of Attorney General 

INFORMATION 

Who is subject to the Open Records 
and Meetings Laws? 

All “public entities.” This includes: 

• State agencies; 

• Political subdivisions; 

• Private organizations or non-profit 
organizations that are supported by public 
funds or are expending public funds;  

• Contractors—if the contractor is providing 
services in place of a public entity rather than 
simply providing services to that entity. 

Access to records and meetings. 
The terms "record" and "meeting" are defined 

broadly. Before a public entity can deny you access 
to a record or meeting, it first has to tell you which 
law closes the record or meeting. 

• To deny access to records, the public entity 
must explain to you within a reasonable 
time the legal authority for denying your 
request. You may ask for a written denial. 

• To deny access to a meeting, the public entity 
must identify the topics to be considered and 
the legal authority for closing a meeting before 
asking you to leave the meeting room. 

What can I do if I think a public entity 
has violated the law? 

You can ask the Attorney General to issue an 
advisory opinion regarding an alleged violation of 
the open records and meetings laws. You have only 
90 days after an alleged violation of the open 
meetings law and 30 days after an alleged violation 
of the open records laws to request an opinion. 
There is no charge for the opinion, which will be 
issued to the public entity. You will receive a copy of 
the opinion.  

If the Attorney General finds that there was a 
violation, the public entity will have seven days to 
take corrective action. 

AT A GLANCE 
∗ A statute may declare certain records to be 

exempt or confidential. If a record is 
exempt, a public entity may release it at its 
discretion. If the entity decides not to 
release an exempt record, that information 
is closed. If a record is confidential, the 
public entity either cannot release it or must 
cross out the confidential information first.  

∗ Anyone has the right to attend meetings of 
a public entity or access and obtain copies of 
the entity’s records, regardless of where 
they live. 

∗ A governing body can close a meeting to talk 
with its attorney if the discussion pertains to 
the attorney's advice regarding a pending or 
reasonably predictable lawsuit involving the 
public entity.   

∗ Courts are not subject to the open records 
and meetings laws.  

∗ Economic development information 
identifying the name, nature, and potential 
location of a business considering relocating 
or expanding within the state can be closed 
until the business announces its intentions. 

∗ Public employee salary and job performance 
information is open, but certain personal 
information may be exempt or confidential.  

∗ Confidentiality clauses in a settlement 
agreement involving a public entity are 
against public policy and are declared void 
by state law. 

∗ Although there are laws throughout the 
Century Code regarding open meetings and 
open records, the basic laws are found from 
Sections 44-04-17.1  through 44-04-31. 

For additional copies, contact: 
Office of Attorney General 

600 East Boulevard Avenue, Dept. 125 
Bismarck, ND 58505 

(701) 328-2210 
(TTY) 1-800-366-6888 

 
 

Opinions and other information relating 
to the Open Records and Open Meetings 
laws can be accessed on the Attorney 
General’s website, at:  

www.ag.state.nd.us 

(06/05) 



OPEN RECORDS 

What is a “record?” 

The definition of "record" includes all recorded 
information, regardless of physical form (paper, e-
mail, computer file, photographs, audiotape, or 
videotape) that has a connection with how public 
funds are spent or with the public entity's 
performance of its governmental functions.   

How do I request records? 

You can make a request in person, by mail, or by 
telephone. A public entity cannot require you to 
make a request in a specific manner.  

You have a right to open records, regardless of 
your identity or purpose, however, your request 
must reasonably identify existing records. 

The entity cannot: 

⊗ Ask why you want the records. 

⊗ Ask for identification.  

⊗ Require the request be made in person—or in 
writing.  

The open records law only entitles you to review 
and receive a copy of open public records. It does 
not require a public entity to respond to your ques-
tions, or to create a record that does not exist.   

When can I expect a response to my 
request?  

Don't expect the public entity to drop everything 
and respond immediately. A public entity is re-
quired to respond to an open records request within 
a reasonable time, either by providing the re-
quested record or by explaining the legal authority 
for denying all or part of the request. Depending on 
the amount of records requested, a “reasonable” 
time could be a couple of hours or a few days, but 
not several days or weeks. If the public entity does 
not provide immediate access, ask when the records 
will be available.   

OPEN MEETINGS 

What is a “meeting?” 

As used in the open meetings law, the term 
“meeting” means any gathering of a quorum of the 
members of a governing body of a public entity re-
garding public business. The form of the gather-
ing is irrelevant. 

“Meeting” includes committees and subcommit-
tees, informal gatherings or work sessions, and 
discussions where a quorum of the members of the 
governing body are participating by phone, either 
at the same time or in a series of individual conver-
sations.   

If a governing body delegates any authority to 
two or more people, the newly formed committee 
is also subject to the open records and meetings 
laws. 

The only time a gathering of a quorum of mem-
bers  is not a meeting is if it is a purely social gath-
ering—as soon as public business is discussed, it 
becomes a “meeting.”  

Do I have the right to speak to the 
governing body at an open meeting? 

No. You are only entitled to see and hear what 
happens at a meeting, and to record or broadcast 
those observations. However, other statutes may 
require a public hearing at which you can comment 
on specific subjects. 

Can an open meeting be closed? 

Before a governing body can close a portion of its 
meeting, it first must convene in a properly noticed 
open meeting. Next, it has to announce the legal 
authority to close the meeting and the topics to be 
considered during the closed portion of the meet-
ing.  

After that, unless the law requires a closed meet-
ing, the governing body must vote on whether to 
close the meeting. Any executive session must be 
tape recorded. All substantive votes must be re-
corded by roll call.  

Can I find out why my request was 
denied? 

If a public entity denies a request for records, 
the entity must tell you what specific federal or 
state law makes the requested record confidential 
or closed to the public. If you ask for it, the entity 
must put the reason for the denial in writing. 

Is there a fee for getting the records 
I requested?  

Access to records is generally free.   For copies 
of records on 8½ x 11” or 8 ½ x 14” paper, the en-
tity can charge up to 25¢ per page.  For any 
other kind of copy (including photos, maps, com-
puter records, etc.) the entity  can charge the ac-
tual cost of making the copy, including labor, ma-
terials and equipment.  The entity must inform 
you if other statutes authorize a different fee.  

The first hour of locating the records is free. Af-
ter the first hour, the entity can charge up to $25 
per hour for locating the records.    

The entity can also charge up to $25 per hour  
for the time it takes to review the records and 
cross out exempt or confidential information from 
open records; however, the first hour is free. 

Can a public entity deny access to an 
entire document because part of it is 
exempt or confidential?  

No. A public entity can only deny access to the 
items of recorded information for which there is a 
specific statute closing that information to the 
public. The remaining information must be open 
to the public.  

Can I ask the entity to send me a 
copy of a record?  

Yes, if the record is open you are entitled to 
receive a copy of that record upon request and to 
have the copy mailed. Obviously, you will need to 
identify yourself if you want the record mailed to 
you. The entity can charge you for postage.  

 

NOTICE OF MEETINGS 

When is notice required? 

Prior written notice is required for all open 
meetings. The notice must include the date, time 
and location of the meeting and the agenda topics 
the governing body expects to address during the 
meeting. Regular meeting agendas may be altered 
at the time of the meeting. 

For special or emergency meetings, the public 
entity's discussion is limited to just the topics 
included in the notice.  

How can I find out about a meeting? 

You can ask the public entity to give you personal 
notice of all of its meetings during a specified time, 
or get a copy of meeting notices from the 
appropriate office. Meeting notices are filed with 
the Secretary of State for state agencies, the City 
Auditor for city-level entities, and the County 
Auditor for all other entities. 

Notices must be posted in the entity's main 
office, if it has one, and at the location of the 
meeting (if the meeting is held elsewhere).  

Notice of special or emergency meetings must be 
given to the entity's official newspaper and any 
media representatives who have asked for notice of 
special or emergency meetings. 

How far in advance is notice 
required? 

As a general rule, there is no mandatory notice 
period for public meetings. Notice must be posted, 
filed at the central location, and given to anyone 
who has requested it, at the same time the 
members of the governing body are notified of the 
meeting.  


